Izaberi

петак, 11. април 2014.

Princeza iz Pariza


Keri i njenim drugaricama Reni i Kloi na razmenu stižu vršnjakinje iz Pariza! Svima su stigle predivne devojke, samo je Keri zapala Mari-Kamil, uobražena bogatašica koja ima sve. U čast njihovih gošći, škola je organizovala pravu-pravcijatu modnu reviju u kojoj će devojke, podeljene u grupe, praviti haljine koje će same dizajnirati. Ali, nešto je pošlo naopako...                                                                                                                                                                                                   Ova knjiga je nastvak romana "Prvo prijatelji."Svideo mi se, i nadam se da će se i vama svideti!







Lektira - Zar je stvarno toliko dosadna?


Svi znamo kakav je osećaj kada nam učiteljica kaže da ćemo imati lektiru. Ali da li je ona zaista toliko dosadna?


MANJE do trećine učenika tokom školske godine pročita svu zadatu lektiru, procenjuju nastavnici srpskog jezika i književnosti. Poslednjom reformom ukinuta je obavezna domaća lektira, a šta će se čitati, i u kom obimu, prepušteno je savesti nastavnicima. A i kada oni sačine spisak lektire, umesto u biblioteci, mnogi učenici sadržaj traže prepričan, na internetu.

- Često se dešava da deca tako pokušaju da izvrdaju obaveze. Nedavno sam otkrila troje učenika koji su cele rečenice prepisali sa sajtova - priča za “Novosti” Dragana Cukić, nastavnica srpskog jezika u OŠ “Marija Bursać”.

- Da bih sprečila prepisivanje, dajem im istraživačke zadatke na koje ne postoje odgovori na sajtovima. Tada moraju da čitaju. Isto pravilo primenjujem i na pismenim zadacima. Trudim se da teme budu autentične, da sami da sednu i napišu.


Verovali ili ne, lektire mogu biti jako zabavne. Naprimer, "Bela griva." Verujem da je više od polovine vas pročitalo ovu knjigu. Ipak, volela bih da nisu svi glavni likovi dečaci. Šta fali devojčicama? Ali i ja mislim da bi trebalo da uvedu neke zanimljivije knjige kao lektiru. Kao na primer: "Narnija," ili "Nije smak sveta." Samo mislim da bi trebalo da dobijamo lektire malo češće. U svakom slučaju, lektira i nije toliko loša.



Pogledajte još:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...